Att baka en vinnare
Kaka
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,25 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
- Sätt ugnen på 150-170°C.
- Vispa ägg och socker poröst. Rör ner vattnet.
- Rör ner mjöl och bakpulver i smeten.
- Grädda i ugnen tills kakan fått en gyllenbrun färg och inte längre är kladdig (ca 30 min).
Glasyr
50 g smör
1 äggula
1 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
- Bred smöret på kakan medan den fortfarande är varm.
- Rör ihop äggula med strö- och vaniljsocker.
- Bred ”glasyren” på kakan.
- Låt kakan svalna och glasyren stelna – servera!
Det må vara jordens enklaste kaka, men den blir så himla god. Första gången jag åt den var en sommar när vi var uppe för att måla om släktgården i Jämtland, och vår granne kom förbi med fika. Kärlek vid första tuggan. Och den går verkligen alltid hem, nästan oavsett var i världen man kommer ifrån. Detta var kakan som jag alltid, utan undantag, fick ställa mig och baka varje gång jag och mina kompisar skulle ha pluggtid när jag bodde i Spanien. Vi satt alltid ute på balkongen hemma hos mig och lovade att bara smaka en liten bit innan lunchen. 10 minuter senare hade vi hunnit smäcka i oss hela kakan – ibland på två personer. Rimligt.
Och numera, när vi äter mjölkproteinfritt här hemma (för minis mages skull), så byter vi bara ut smöret mot ett mjölkfritt alternativ. Kakan smakar precis lika bra (vi känner ingen skillnad) och den försvinner precis lika fort.