Att ta det här med synen på alkohol
Det allra flesta saker är sådant som jag tycker är upp till var och en, och därmed sådant som jag inte värderar. Alkohol hör däremot till den kategorin som är en himla öm tå för mig. Jag har alltid haft problem med att tackla det där när andra människor är lättsamt inställda till exempelvis alkohol under graviditet. Kanske är det för att jag själv är så nojig på den punkten, och för att tanken är så extremt främmande för mig. Det har dock blivit betydligt mer påtagligt nu när jag själv har en liten böna i magen, och jag blir extremt provocerad av personer som försöker övertyga mig om att ”ett glas rött någon gång ibland är inga konstigheter – slappna av”. För mig är det helt absurt att folk vill, och dessutom tycker det är fullt okej, att chansa. Ingenstans i min värld är ett glas alkohol värt den risken. Aldrig.
Bara några dagar efter att vi fick veta att lilla frö låg i magen skulle vi iväg på pubrunda med chalmeristerna. Vi satte oss ner här hemma för att kolla upp alkohofria alternativ och insåg ganska snabbt att de flesta sorter inte var helt nollprocentiga. Utbudet var oerhört begränsat, minst sagt. Både för mig och Daniel kändes det extremt viktigt att inte riskera något, fast vi hade ändå hört det klassiska ”det finns lite alkohol i flera vanliga matprodukter också”. Vi visste helt enkelt inte vad som gällde i de fall där ”alkoholfritt inte är helt alkoholfritt” och hittade samtidigt väldigt lite information (från pålitliga källor). Jag gjorde då det mest logiska jag kunde komma på – jag ringde barnmorskemottagningen (när jag ändå skulle fråga om lite annat).
Jag vet inte hur längesedan det var som någon fick mig att känna mig så korkad över en fråga. Nog för att jag är nojig, men jag ansåg inte att det var en fullt orimlig att undra ändå. Tanten i luren höll uppenbarligen inte med, att tolka av hennes suckar och nästan fräsande ”pff, här går vi efter att det ÄR alkoholfritt om det STÅR alkoholfritt – det är inte så komplicerat!”. Jag satt där, lätt stum, och försökte igen med mitt ”joo, men jag vill veta om det kan riskera ha någon som helst påverkan ifall det exempelvis maxar gränsen och innehåller 0,5 % alkohol? Finns det några studier eller så som säger att det är helt ofarligt och ingen som helst skillnad på drycker inom spannet av vad som kallas alkoholfritt?”. Efter att hon med otrevlig ton repeterat samma svar två gånger till gav jag upp och avslutade samtalet med en känsla av att vara extremt övernojig, okunnig och töntig.
Det slutade med att vi köpte med några flaskor av en och samma sort (0,0% alkohol) som jag hade under kvällen vid pubrundan. Inte så varierat direkt, men en bebis chansar vi inte med här hemma.
Först några dagar senare försvann de där nästan skamsna känslorna av att vara överdriven och onormalt nojig, och byttes istället ut mot irritation. Jag hade en stund när jag var rysligt irriterad över hur oproffsigt telefontanten hade skött sitt jobb, och hur oschysst det är att få andra att må dåligt över deras försiktighet. Jag hittade Systembolagets egna sida om nolltolerans, där deras rekommendationer är att hålla sig enbart till dryck som är nollprocentig och där de skiljer på just alkofritt och alkofritt. Och när vi hade vårt första inskrivningssamtal (på samma mottagning som jag ringt till) frågade jag av nyfikenhet lite försöktigt vad deras normala policy var. Vår barnmorska (som förövrigt är helt fantastisk på alla tänkbara sätt) svarade precis det där jag ville höra: ”vissa väljer att chansa, och givetvis är då 0,5 % alkohol bättre än 10 %, men jag personligen hade hållit mig till 0,0 % eftersom man fortfarande inte vet var en säker gräns går”. Det var allt jag ville veta; finns det en liten risk (oavsett hur liten) så är det absolut inte värt det, men om det nu hade varit hundraprocentigt garanterat ofarligt så hade man ju inte behövt begränsa utbudet på festligare drycker mer än nödvändigt.
Som det är nu känns det oerhört bra för mammasamvetet att alkohol varit helt frånvarande. Vi dricker så sällan även i normala fall, så även innan jag visste om att jag var gravid hölls kroppen (och bebis) helt ren från sådana gifter. Och nu varvar vi några få sorters (nollprocentigt) bubbel här hemma – i övrigt är det bara mjölk och citrusvatten som gäller.
Hej!
Jag hittade till din blogg för några dagar sedan, minns inte riktigt hur bara 🙂 Jag gick in i vecka 15 idag (14+0) så vi är väldigt nära varandra, kommer att bli kul att följa din graviditet! 🙂
Jag känner preciiiis samma som dig när det gäller alkohol, och barnmorskan på inskrivningssamtalet hade nolltolerans på alkohol, dvs så lite som 0,2 eller 0,5 % är inte någonstans okej, vilket jag tyckte var väldigt skönt att höra. Jag dricker bara sådant som det verkligen står 0,0 % på, om jag är den minsta osäker så kontaktar jag tillverkaren och frågar (redan hönsmamma jovisst), vissa produkter står det alkoholfritt på men innehåller ändå upp till 0,5 %, vilket jag tycker är lite skrämmande. Sedan handlar det bara om 9 månader så varför chansa? Alla jag känner som varit gravida har druckit alkohol upp till 0,5 %, vissa till och med någon lättöl då och då, och jag vet inte om det beror på okunskap eller att en inte tycker att det är så farligt…
Hursom, jättefin blogg och det ska bli kul att följa graviditeten! Själv mår jag toppen och har alltid gjort, förutom lite extra trötthet och dessa hungerattacker från ingenstans som får en att tro att en ska svälta ihjäl inom 3 minuter. Nu mår jag dock som vanligt och hade inte trott på att det låg ett litet pyre i magen om det inte vore för ultraljudet i vecka 13+0 🙂
Men heej, vad kul att höra! Jag blir alltid lite lyckotossig när jag hör om andra som är preggos i ungefär samma vecka som mig – det känns genast som om man har massor gemensamt (utan att kanske ens ha träffats)! 😉 PRECIS så känner jag, och det tråkigaste tycker jag är om andra har varit gulliga och skaffat alkoholfria saker (eller om man beställer alkofritt ute) och man inte vet ifall det verkligen är 0,0%. Jag hade inte tänkt på det om jag själv inte varit gravid, utan hade förmodligen varit trygg med att det stod ”alkoholfritt” på etiketten. Det gör mig alltid lite nojig (vilket såklart är extremt, men jag vill ju verkligen verkligen inte chansa de här ynka månaderna.)
Kul att höra att vi nästan mått identiskt rent fysiskt då! Jag har mått genomgående väldigt bra (bortsett från några fåtal, högst tillfälliga stunder av lätt illamående), och jag har egentligen mest varit tröttare och helt galet hungrig. 🙂 Jag vet inte om man någonsin vänjer sig vid tanken på att det faktiskt växer någon där inne i magen, även om det syns (och man har varit på UL)!? Det är en så udda känsla på något vis. Fast fantastiskt fin.
Hej.
Jag är också ganska nära dig tror jag ( 17+2) och har haft samma typ av frågor. Dock har vi också helt nolltolerans och köper bara det som är 0,0 %. På mitt systembolag finns bara Estrella damm och typ en sorts vin som är helt alkoholfri. Dock såg jag att det fanns fler sorter i Malmö när jag var där sist.
Sen gör det mig inte så mycket att dricka bubbelvatten heller 🙂
Jättefin blogg!
Heej, och himla skoj med fler som är i ungefär samma veva! Sådant gör mig lite orimligt glad 🙂 Ja som sagt, utbudet är ju den klart största nackdelen om man vill leta roligare dryck som är helt nollprocentig. Fast precis som du säger kommer man långt på vanligt mineralvatten (speciellt om det innebär att man kan trycka ner hur mycket citrusklyftor som helst – älskar!). Och tack snälla, vad roligt att höra!