Att twista till sina mjölkfria pannkakor
Nu har vi visserligen börjat äta lite mjölkprodukter här hemma igen, och mini verkar inte reagera alls på det, men jag undviker fortfarande att dricka mjölk rakt av eller äta saker med extra mycket mjölkprotein. Det känns som en bra kompromiss för oss. Pannkakor är en av de där sakerna som vi fortfarande inte gör på vanlig mjölk. Och sedan våra grannar (också med bebis i Elsas ålder) bjöd på pannkakslunch så händer det att jag emellanåt gör vaniljpannkakor här hemma. Nyttigt njaaa, men det är alltid roligt med lite variation.
Så till en sats kör jag:
2 ägg
1 dl mjöl
2,5 dl vätska: 50% sojamjölk, 50% soya vanilla
lite salt
50 g (mjölkfritt) smör
Och det bästa, oavsett pannkakssort, är att servera med egenplockade hjortron som vi fått från min farmor och farfar. Älskar saker som både är toknyttiga och löjligt goda. Egenkokad hjortronsylt var för övrigt en sådan sak som jag alltid önskade mig i födelsedagspresent när jag var mindre. Ja det gör jag i och för sig fortfarande när jag tänker efter. Farmor brukade ge mig flera burkar, märkta med mitt namn så ingen annan i familjen skulle tjyva. (Nog för att det hände att jag delade med mig, men det var ju min present.) Jag kunde på riktigt sitta och sleva i mig sylten som lördagsgodis. Rakt av, bara sådär. Numera sparar jag alltid bären eller sylten som om de vore mitt allra heligaste.