Att upptäcka en helt ny värld
Det här med barnmat och när smakportioner börjar introduceras är ju hemskt olika från bebis till bebis, och i vårt fall har vi kanske varit ganska sena. Jag vet inte. Elsa har i flera månader visat enormt(!) matintresse och alltid velat smaka på allt vi äter. Verkligen allt. Hon gnager på tallrikar så fort hon får tag på dem och får snudd på glittrande ögon när hon sträcker sig efter glas (helst med vatten i – det är mer intressant än andra vätskor av någon anledning). Och visst har hon fått smaka på saker, absolut. Väldigt mycket. Men det har mest varit frågan om frukt, bär och lite enkla råvaror som potatis eller morot. Det har dock aldrig handlat om några ”riktiga” portioner, utan det är först nu som Daniel gett lite gröt de stunder som jag (aka mjölkfabriken) varit hemifrån. Och det är först nu som vi känt att det verkligen börjat bli dags att introducera mer. Det har varit ett aktivt val att vänta tills hon själv visat att hon varit redo.
Det är inte för inte som vi kallar henne ”vår lilla fågelunge”. När hon var alldeles nykläckt så hängde hon vid tutten mest hela tiden (och gick upp i vikt därefter, det vill jag då lova!), och sedan hon kunnat sitta med i våra knän eller vid matbordet så gapar hon sig igenom hela måltider i hopp om att något ska trilla in. Precis som en fågelunge. Ja nu har det gått så långt att hon till och med blir förbannad och börjar toktjuta när vi plockar bort tallrikar från bordet – hon har inte riktigt köpt det där med att mat tar slut om man äter den.
Så ja. Nu ska vi kicka igång hela cirkusen med riktiga smakisar för mini. Daniel fick en helt grym köksassistent från Bosch i examenspresent förra året (alltså halleluja!), men vi insåg nu att vi även behövde en matberedare för att kunna göra puréer och mer mosiga grejer. Så vi klickade hem en från CDON, som dessutom råkar ha en hel del på rea just nu. (Hej tips!) Vi körde på en där det även fanns med smoothie-tillbringare och grejer. Det är något som vi själva dessutom saknat tidigare, och något som jag tänker kommer vara perfekt nu i sommar med en liten här hemma. Så ja, nu har vi alltså en matberedare (och noll plats i köksskåpen). Hur fint!? Numera kan jag alltså både baka bröd och göra en killer-god hummus (eller puréer – vilket som nu lockar mest för stunden) samtidigt, utan att knappt ens anstränga mig. Lyxfaktorn på det – älskar’t.