RECEPT: Vaniljbullar
Publicerad,
Bulldeg
2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk strösocker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
- Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av mjölken.
- Rör ihop smör och strösocker till en slät smet. Tillsätt ägget, den lösta jästen och resten av degspadet.
- Arbeta i mjöl till en smidig deg.
- Låt degen jäsa (till dubbel storlek) under bakduk.
Hemmagjord vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
1,5 dl maizena
50 g mjukt smör
- Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa därefter ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.
- Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas ”skinn”.
Gör såhär: Sätt ugnen på 250°C. Dela upp degen i 20 lika stora ämnen. Kavla ut varje ämne till en tunn cirkel, lägg på en klick fyllning, nyp ihop till ett litet knyte och placera på bakplåtspapper (med skarven nedåt). Låt bullarna jäsa väl. Grädda i ugnen ca 10 minuter. När bullarna svalnat en aning: Pensla med smält smör och vänd dem genast i strösocker.
Åh så gott det ser ut! Blev helt såld så fort jag läste vaniljbullar! Men åh! Jag som skulle bli nyttig nu!